Minder ziekte en medicijnen in Leende

In het dorp Leende in Zuidoost-Brabant zijn twee artsen een uniek project gestart waarbij zo’n 500 bewoners actief aan hun gezondheid werken. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Aanleiding voor initiatiefnemers sportarts Hans Van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk was dat de bevolking van Zuidoost-Brabant volgens recent onderzoek dikker en ongezonder was dan in de rest van Nederland. Zij hebben zich laten inspireren door de docu-film "My big fat Diet" van de Canadese arts Jay Wortman.

De artsen hebben de vertaling gemaakt naar echt voedsel, weinig koolhydraten, meer gezonde vetten en nutriëntrijke voeding. Naast simpele en praktische voedingsadviezen krijgen de Leendenaren ook adviezen voor beweging, ontspanning en goed slapen.

De bewoners zijn enthousiast en er zijn al bijzondere initiatieven ontstaan zoals gezonde kookclubs en aanpassing van het aanbod door de plaatselijke middenstand. Van Kuijk en Van den Hurk zien in Leende een afname van de BMI*, een afname van de buikomvang, een betere bloeddruk en een betere suikerregulering. De vrouwen vielen gemiddeld 3 procent af en de mannen 4 procent. Qua cholesterol is er niet veel veranderd. Achttien van de dertig diabetici (type 2) zijn volledig gestopt met hun diabetesmedicijnen. Zij hebben hun ziekte door middel van voeding onder controle gekregen. Ook zijn er minder darm- en allergieklachten, zijn de leverwaarden verbeterd, is het energieniveau verhoogd en is het slaappatroon verbeterd.

De verwachting is dat deze verbeteringen in gezondheid door zullen zetten en dat er in de komende jaren in Leende meer mensen rondlopen met minder ziekte, minder medicijnen en een betere gezondheid.

Bron: gezonddorp.nl

*BMI is de body-mass index, een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft.