Minder zoetigheid gewenst

Aan te veel suiker en het eten van suikervervangers zijn risico’s verbonden. Israëlische en Singaporese onderzoekers ontdekten dat zoetstoffen de darmflora kunnen aantasten. Onbewust krijgen mensen bovendien meer suiker binnen dan ze denken. Een alarmerend gegeven.

Zo’n 95 procent van de Nederlanders schat de eigen suikerinname te laag in. Volgens het Diabetes Fonds denken Nederlanders dat ze veel minder suiker eten dan ze daadwerkelijk doen. ‘Ze denken dat ze ongeveer tien suikerklontjes per dag eten, terwijl dit er circa dertig zijn’, meldt Foodpro.

Suiker Terugroepactie

Het Diabetes Fonds vindt het overigens niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnenkrijgen. Er zitten namelijk onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten. Denk hierbij aan ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes.

Door de hoge suikerinname neemt het aantal Nederlanders met diabetes toe. Per week komen er ruim duizend bij. Om die reden heeft de organisatie eerder dit jaar de Suiker Terugroepactie gestart. Op Facebook kan iedereen producten aanmelden waar te veel suiker inzit, zodat consumenten een signaal afgeven aan de voedingsindustrie. Het Diabetes Fonds stelt dat deze niet snel en effectief genoeg bezig is om de suikerinname terug te dringen.

Suikervervangers

Suikervervangers lijken daarbij echter ook niet de oplossing, volgens onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev in Israël en de Nanyang Technological University in Singapore. De onderzoekers toonden aan dat kunstmatige zoetstoffen bijzonder schadelijk kunnen zijn voor de darmflora. Het gaat meer bepaald om zes types: aspartaam, sucralose, saccharine, neotaam, advantame en acesulfaam kalium-k.

De zoetstoffen zitten in allerlei producten die in de EU worden verkocht. Alle zes de stoffen zouden een nadelig effect hebben op de darmbacteriën. De bevindingen zijn gepubliceerd in het open access tijdschrift Molecules (MDPI) publishers.

Bron: Molecules. 2018 Sep 25;23(10). pii: E2454.