‘Mindful’ ervaar je minder pijn

Mensen die meer zelfbewust zijn oftewel een vorm van mindfulness beheersen lijken minder pijn te ervaren. Een mindfulnesstraining kan zelfs de basis zijn voor effectievere pijntherapieën.

Dat stelt hoofdauteur Fadel Zeidan aan de Wake Forest School of Medicine. Bij mindfulness zijn mensen zich bewust van het huidige moment. Ook laten ze zich niet teveel leiden door emotionele reacties en oordelen. Bovendien voelen mensen die bewuster zijn minder pijn, blijkt uit de studie gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift PAIN.

Onderzoekers analyseerden de gegevens van een studie uit 2015, waarin mindfulness-meditatie werd vergeleken met een placebo. In de studie voltooiden 76 gezonde vrijwilligers, die nooit hadden gemediteerd, eerst de Freiburg Mindfulness Inventory. Volgens de onderzoekers kon daarmee een betrouwbare klinische 0-meting van het bewustzijn worden gedaan.

Vervolgens ondergingen de deelnemers onder meer een pijnlijke warmtestimulatie (49°C). Uit hersenanalyses bleek dat personen die mindful waren tijdens de hitte een deel van de hersenen uitschakelde. Terwijl mensen met de placebo meer pijn opmerkten, waardoor de activiteit in dit hersengebied juist toenam. Zeidan stelt: ‘Een mindfulness-meditatietraining kan een effectieve manier zijn om pijnverlichting te bieden aan de miljoenen mensen die lijden aan chronische pijn.’

Bron: Pain. 2018 Jul 12. doi: 10.1097/j.pain.0000000000001344