Mixdrank voor een immuunboost

Om kwaaltjes en ziekten buiten de deur te houden, is ons immuunsysteem van grote waarde voor de mens. Een goed werkend immuunsysteem zorgt letterlijk dat indringers buiten de deur blijven en bestrijdt eigen veranderende cellen. Hoe zorg je dat het immuunsysteem alert blijft?

Vooral voeding met een bittertje activeren het immuunsysteem. Meng deze in een drankje met een aantal ingrediënten die het systeem ondersteunen en uw cocktail is compleet. Denk hierbij aan activerende ingrediënten als astragaluswortel, gember, engelwortel en honing.
Astragalus is een veelgebruikt kruid in de Chinese geneeskunde. Het bevat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Studies over astragalus suggereren dat de wortel de weerstand tegen infecties kan verhogen en de immuunreacties van het lichaam kan reguleren, schrijft Healthline.com.
Van engelwortel is ook aangetoond dat dit het immuunsysteem reguleert en aandoeningen van de luchtwegen en verkoudheidsverschijnselen aanpakt. Tenslotte zijn gember en honing krachtige antioxidanten die ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen bevatten. Honing activeert de reactie van het immuunsysteem, waardoor infectie wordt tegengegaan en celdeling voorkomt. Gember heeft op dezelfde manier een ontstekingsremmende werking en helpt mogelijk tegen spierpijn.

Recept immuunboostdrank

Ingrediënten

1 eetlepel honing
25-30 gram gedroogde astragaluswortel
25-30 gram gedroogde engelwortel
12,5 gram gedroogde kamille
1 theelepel gedroogde gember
1 theelepel gedroogde sinaasappelschil
1 kaneelstokje
1 theelepel kardemomzaadjes
30 milliliter alcohol, bijvoorbeeld vodka

Werkwijze

• Los de honing op in twee theelepels kokend water. Laten afkoelen.
• Meng de honing en de zeven kruiden in een glazen pot en giet er alcohol bovenop.
• Sluit de poten af en bewaar het extract op een koele, donkere plaats.
• Laat de kruiden trekken totdat de gewenste sterkte is bereikt, ongeveer 2-4 weken.
• Schud de potten regelmatig (ongeveer eenmaal per dag).
• Wanneer je klaar bent, zeef de bitters door een kaasdoek of koffiefilter.
• Bewaar de bitters in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.

Gebruik

Meng het extract in hete thee of neem een paar druppels zodra je wakker wordt voor bescherming tijdens het koude en griepseizoen.

Notabene

Het extract moet worden vermeden door zwangere vrouwen of bij het geven van borstvoeding. Gedroogde engelwortel kan samentrekkingen van de baarmoeder stimuleren, waardoor het risico op een miskraam verhoogt. Ook kan door engelwortel de huid gevoeliger worden voor zonlicht, waardoor het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème wordt aanbevolen

Bron: Healthline.com