Moeilijk leesbaar handschrift: gederfde omzet voor de farmaceutische industrie

Farmaceutische bedrijven geven miljoenen en misschien zelfs miljarden uit om artsen ervan te overtuigen dat zij hún geneesmiddelen moeten voorschrijven. Na al dat geld te hebben gespendeerd om artsen te overtuigen is het wel erg zuur te moeten ontdekken dat hun handschrift zo slecht leesbaar is dat er een heel ander geneesmiddel wordt verstrekt.
Dit zat de geneesmiddelenreus Eli Lilly zo dwars dat zij een advertentie van een hele pagina in het Journal of the American Medical Association hebben geplaatst (kosten: 15.000 dollar) waarin zij artsen vragen hun recepten voortaan in blokletters te schrijven.
Eli Lilly is namelijk heel wat omzet misgelopen van hun antipsychotische geneesmiddel Zyprexa. Omdat artsen gewend zijn onleesbaar te schrijven, gaan patiënten vervolgens de deur uit met Zyrtec, een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van allergieën en dat door UCB wordt gemaakt.
Natuurlijk gaat Lilly’s grootste zorg uit naar de ‘miljoenen patiënten en hun gezinnen die op u rekenen’, dat wil zeggen, de arts.4
4 JAMA, 2006; 296: 2562