Moeten we langer borstvoeding geven?

Hoe lang kunnen we het beste borstvoeding geven? Als we afgaan op onze voorouders dan zou het veel langer moeten dan we nu doen.  

Volgens een schatting van antropologen gaven mensen die een miljoen jaar geleden leefden hun kinderen drie tot vier jaar lang borstvoeding – ongeveer tweemaal zo lang als de tegenwoordige richtlijn van gezondheidsadviesgroepen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het advies van de WHO is zes maanden volledig borstvoeding, daarna tot twee jaar borstvoeding, aangevuld met bijvoeding. 

Onderzoek op gefossiliseerde tanden wijst er volgens wetenschappers van de Engelse Bristol University op dat de lange borstvoedingsperiode van de vroege voorouders van het geslacht Homo mogelijk heeft bijgedragen aan de hersenontwikkeling waardoor we ons tegenwoordig onderscheiden van andere mensachtigen. 

Volgens de wetenschappers zijn er echter verschillen tussen de groepen mensen onderling en bouwden andere ondersoorten al na een paar maanden de borstvoeding af, of gingen ze hoogstens door tot de geboorte van het volgende kind.  

Science Advances, 2019; 5: eaax3250