Tanden poetsen

Mondgezondheid en ondervoeding

Een slechte mondgezondheid kan zorgen voor een veranderde inname van voeding. Er lijkt echter nog een proces aan ten grondslag te liggen. Ontsteking en oxidatieve stress kunnen de spierkracht verminderen en zo ondervoeding veroorzaken.

Ondervoeding is een staat waarin iemand te weinig voeding of voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gezonde lichaamsfunctie. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen, zoals psychische aandoeningen waaronder depressie, maar ook een verminderde smaak. Ondervoeding is onder andere bij ouderen een veel voorkomend probleem en kan leiden tot spierzwakte en een verminderde kauwkracht. Hierdoor ontstaat een neerwaartse spiraal waarbij spierzwakte leidt tot een verminderde inname van volwaardige voeding, wat weer leidt tot ernstigere spierzwakte.

Mondgezondheid

Recent is omschreven hoe een verminderde mondgezondheid, bijvoorbeeld het bestaan van tandvleesontsteking, tevens kan leiden tot ondervoeding. Allereerst kan pijn in de mond er voor zorgen dat iemand andere voedingsmiddelen gaat consumeren, bijvoorbeeld zachte of vloeibare voeding. Door dit veranderde eetpatroon kan ondervoeding ontstaan. De ontstekingen in de mond geven echter ook een verhoogde oxidatieve stress op het lichaam. De vrije radicalen die gevormd worden, verminderen de functie van de energiecentrales in de cel (de mitochondriën) waardoor spierzwakte in het hele lichaam ontstaat. Een ontsteking zorgt daarnaast voor een verhoogde energiebehoefte. De eerder beschreven neerwaartse spiraal kan daarom beter omschreven worden als een ‘gevaren driehoek’ waarin ondervoeding, spierzwakte en de mondgezondheid elkaar over en weer beïnvloeden. Het voorkomen van ondervoeding en spierzwakte bestaat niet alleen uit een persoonlijk voedingsplan en voldoende lichaamsbeweging, maar omvat tevens een goede mondgezondheid. Een goede mondhygiëne en regelmatig bezoek aan de tandarts kan helpen om spierzwakte en ondervoeding op latere leeftijd te voorkomen.

Nutrients. 2019 Nov 29;11(12)