Mondkanker: gel van zwarte framboos geeft hoop

De Amerikaanse zwarte framboos (geen braam, al lijkt hij er uiterlijk op) kan een krachtig anti-kankermiddel zijn. Met een gel gemaakt van deze vrucht verdwenen de tumoren van verschillende patiënten met mondkanker. Bij anderen trad verbetering op.
In de jaren negentig werd de anti-kankerwerking van deze vrucht voor het eerst onderzocht door Gary Stoner, professor in de interne geneeskunde aan de universiteit van Ohio State. Hij was met name geïnteresseerd in de effecten op kanker van de dikke darm en de slokdarm. Hij ontdekte dat bepaalde bestanddelen in de vrucht, anthocyaninen genaamd, waaraan hij ook zijn kleur te danken heeft, een cruciale rol spelen bij de bestrijding van kanker. Ze jagen op vrije radicalen en remmen de ontsteking, zo ontdekte Stoner.
Als vervolg op zijn onderzoek ontwikkelden anderen aan zijn universiteit een gel van extract van de zwarte framboos, die ze uittestten op patiënten met mond- en huidkanker. Bij een trial behandelden ze twintig mensen met vlekken die een voorstadium van kanker konden zijn, met de instructie gedurende 42 dagen de gel viermaal daags op de vlekken te smeren. Na afloop van de onderzoeksperiode waren de vlekken bij de helft van de proefpersonen significant verbeterd, en in een aantal gevallen compleet verdwenen.
De gel gaat momenteel door de toelatingsmolen en zal in Amerika in de loop van de komende jaren misschien in de winkels verschijnen9.
9Townsend Letter, September 2007; 24