MS: het begint allemaal in de darm (en de oplossing is nabij)

Waardoor multiple sclerose (MS) getriggerd wordt is een raadsel, maar recent onderzoek laat zien dat het in de darm begint (net als veel andere ziekten). Als dit zo is, opent deze ontdekking de deuren naar een behandeling die de auto-immuunziekte kan omkeren.

Onderzoekers van de Universiteit van Zürich werken al jaren aan een behandeling voor MS via de darm en zij zijn ervan overtuigd dat deze op korte termijn voorhanden zal zijn.

‘Wij denken dat de immuuncellen geactiveerd worden in de darm en daarna migreren naar de hersenen, waar ze een inflammatoire cascade veroorzaken,’ zegt Mireia Sospedra, een van de onderzoekers.

Bij mensen met MS reageren T-cellen (de witte bloedcellen die het immuunsysteem helpen regelen) op het zogenaamde GDP-L-fucose eiwit, dat voorkomt in de darmbacteriën. Tijdens de behandeling namen de onderzoekers bloed af bij MS patiënten, en voegden daarna eiwitfragmenten toe aan de oppervlakte van de rode bloedcellen om het immuunsysteem opnieuw ‘aan te leren’ om hersenweefsel te tolereren in plaats van aan te vallen.

De enige behandelingen voor MS die nu voorhanden zijn, leggen het hele immuunsysteem plat, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Bron: Sci Transl Med, 2018; 10: eaat4301