MS-patiënt gebaat bij vitamine D

Mensen die lijden aan multiple sclerose (MS) kunnen hun symptomen onder controle houden door hoge doses vitamine D3 te nemen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Bij degenen die de hoogste dosering kregen, nam het percentage T-cellen het meeste af. T-cellen zijn de afweercellen die verantwoordelijk worden gehouden voor de meeste MS-symptomen.
In een proef onder 40 MS-patiënten kreeg een deel een halfjaar lang 260 microgram vitamine D3 per dag. Hun symptomen werden vergeleken met degenen die slechts 20 microgram kregen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor gezonde personen die het Nederlandse Voedingscentrum hanteert, is slechts 10 microgram.
Onderzoekers van het Multiple Sclerose Centrum van de Johns Hopkins Universiteit ontdekten dat de patiënten die de hoge dosering kregen, ook beter in staat waren hun hyperactieve immuunrespons binnen de perken te houden.
Beide doseringen werden goed verdragen en eventuele bijwerkingen waren minimaal.
Het was al bekend dat mensen met een tekort aan vitamine D3 meer kans hebben MS te ontwikkelen. En als ze de ziekte eenmaal hebben, zijn hun beperkingen en symptomen vaak erger als ze te weinig vitamine D3 hebben.
Bron: Neurology, 2015; doi:10.1212/WNL.00000000000002316