MS: ziekenhuisscans zitten er meestal naast

Hoe kunt u weten dat u multipele sclerose in een vroeg stadium hebt? U moet zich zorgen gaan maken als u twee afzonderlijke – en verschillende – neurologische afwijkingen hebt. Dat is het criterium voor een bezoek aan de dokter.
Overkomt u dat, dan zal uw arts u doorverwijzen voor onderzoek in het ziekenhuis. Daar zal een MRI-scan (magnetic resonance imaging) worden gedaan. Dat is de standaardbehandeling om te beoordelen of iemand MS heeft, omdat er ook afwijkingen in de hersenen mee te zien zijn die ‘klinisch niet tot uiting komen’.
Helaas is die scan hopeloos onnauwkeurig en heeft onderzoek tevens uitgewezen dat de gescande plekken met afwijkingen in de hersenen, zelfs als het er heel veel zijn, niet per se op MS duiden. Uit dit opvallende onderzoek valt op te maken dat er in de geneeskunde helemaal geen betrouwbare meting is om MS vast te stellen. Erger nog, het betekent dat veel gevallen van MS helemaal geen MS zijn. De patiënten en hun families gaan jarenlang door een hel, terwijl er niet veel mis is met de persoon in kwestie.
De MRC Health Services Research Collaboration in Bristol bekeek 29 onderzoeken naar MRI en MS. Daarbij bleek dat de scan niet kon uitsluiten, noch kon concluderen dat iemand MS had. Zelfs patiënten met tien of meer plaatsen met afwijkingen in de hersenen kregen geen MS, bleek uit het onderzoek11.
11BMJ, 2006; 332: 875-8