Multiâ??s kunnen infecties bij diabetici voorkomen

Diabetici kunnen met een multivitamine/mineralensupplement het risico op infecties verkleinen. Dit werd aangetoond in een kleinschalig, dubbelblind onderzoek onder mensen van middelbare leeftijd of ouder met type 2-diabetes (niet van insuline afhankelijke diabetes, op latere leeftijd ontstaan). De patiënten werden willekeurig in groepen ingedeeld en kregen ofwel een voedingssupplement van ongeveer een tot vier keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de meeste voedingsstoffen, ofwel een placebo.
Na een jaar meldde 93 procent van de proefpersonen die een placebo kregen, dat ze ten minste één infectie in de periode van het onderzoek had gehad, vergeleken bij slechts 17 procent van de proefpersonen die een multivitamine/mineralensupplement kreeg – statistisch gezien een significant verschil.4
Diabetici zijn bij uitstek vatbaar voor infectie, wat deels te wijten kan zijn aan vitamine- en mineralentekort. Het resultaat van dit onderzoek betekent een belangrijke vooruitgang in de behandeling van diabetes, omdat vitaminesupplementen een veilige, goedkope methode zijn om een van de meest frequente complicaties van diabetes te voorkomen.
Het enige voorbehoud is dat diabetici met een vergevorderde nierziekte door supplementen een potentieel gevaarlijke opeenhoping van bepaalde nutriënten kunnen krijgen. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw huisarts.
4 Ann Intern Med, 2003; 138: 365-71