Multivitamine beschermt tegen colonkanker

Multivitaminen en mineralen kunnen bescherming bieden tegen dikkedarmkanker (colonkanker), maar dan alleen in de vorm van een supplement. Wie dus hoopt alle noodzakelijke nutriënten via ‘gewoon gezond eten’ binnen te krijgen, zoals de dokter adviseert, vergist zich lelijk.
Een supplement halveert het risico nagenoeg en helpt het immuunsysteem het lichaam te weren tegen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen), zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Saoedi-Arabië (Riyadh). Weliswaar zijn de resultaten gebaseerd op tests met proefratten, maar de kenmerken van colonkanker zijn bij deze dieren hetzelfde als bij mensen. Twee groepen ratten kregen gedurende 32 weken voeding met veel vet en weinig vezels, maar een van de twee groepen kreeg daarbij ook dagelijks een supplement met multivitaminen en mineralen. Beide groepen werden blootgesteld aan carcinogenen, maar enkel de niet-supplementgroep ontwikkelde afwijkingen die een voorstadium van kanker vormen. Bij de supplementgroep ontstonden dergelijke afwijkingen vrijwel niet en ontwikkelde geen enkele zich tot een tumor.
Volgens de onderzoekers bewerkstelligden de supplementen op synergetische wijze een beschermend effect dat niet door een uitgebalanceerd voedingspatroon te bereiken was geweest, aangezien uit veel voedingsmiddelen die wij eten, de nutriënten grotendeels verloren zijn, zeggen zij. In een begeleidend commentaar zegt dr. Grant Pierce dat dit onderzoek de juiste weg richting vooruitgang aangeeft voor iedereen met kanker.
BRON: Can J Physiol Pharmacol, 2012; 90: 45-54