Muziek effectief als krachtige verdoving voor operatie

Patiënten krijgen meestal een verdoving zoals een benzodiazepine voordat ze een medische ingreep ondergaan – maar naar muziek luisteren is wellicht net zo effectief. 

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse geneeskundeopleiding van de University of Pennsylvania had muziek hetzelfde angstverminderende effect als een standaard verdovend middel – maar het medicijn kan ook bijwerkingen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, vijandigheid en onrust.  

Tijdens toediening van een zenuwblokkerende injectie mochten 157 patiënten kiezen tussen 1 à 2 mg van het kalmeringsmiddel midazolam of luisteren naar een stukje rustige achtergrondmuziek. De muziek – ‘Weightless’ van Marconi Union – werd speciaal gecomponeerd, in samenwerking met geluidstherapeuten, ter vermindering van stress en angst. 

De onderzoekers evalueerden het stressniveau van de patiënten voor en na de beide opties en stelden bij beide groepen een gelijk stressniveau vast. 

Volgens een van de onderzoekers, Veena Graff, wordt de muziek preoperatief aangeboden op de afdeling chirurgie van de opleiding, vaak voor een poliklinische ingreep. ‘Ons onderzoek laat zien dat er alternatieven mogelijk zijn voor medicatie om een patiënt tot rust te brengen’, zegt zij. 

Dit was de eerste studie naar de effectiviteit van muziek vergeleken met een intraveneus kalmeringsmiddel. 

Reg Anesth Pain Med, 2019; 44: 796–9