Muziek helpt zeer premature baby’s

Ruim zeven procent van de kinderen in Nederland wordt te vroeg geboren. Meestal gebeurt dit tussen de 32 en 37 weken, maar soms ook daarvoor (20%). Later krijgen deze extreem vroeggeboren kinderen vaak neuropsychologische problemen.

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Genève (UNIGE) en de Universitaire Ziekenhuizen van Genève (HUG) publiceerden onlangs een bijzondere studie naar een oplossing die de hersenontwikkeling van deze baby’s stimuleert: muziek.

Overprikkeld

Ook in Nederland wordt regelmatig muziektherapie toegepast bij vroeggeboren kinderen. De onderzoekers gingen een stap verder en vroegen de componist Andreas Vollenweider om speciale muziek te componeren. De achterliggende gedachte was dat premature baby’s direct na geboorte in een couveuse belanden op een hectische intensive care. De hersenen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld, terwijl het gehoor al helemaal functioneel is. Deze kwetsbare kinderen kunnen daardoor in tegenstelling tot volgroeide baby’s alle onverwachte geluidsprikkels niet plaatsen.

Punji, harp en bellen

De onderzoekers lieten de baby’s op vaste momenten per dag aangename muziek horen. Vollenweider experimenteerde hiertoe met verschillende instrumenten. Acht minuten durende composities met een punji, harp of bellen bleken het meeste effect te hebben. Vooral de fluit van de Indiase slangenbezweerders, de punji, werkte heel kalmerend.

Eerste uitkomsten

De studie omvatte een groep vroeggeboren baby’s die naar de muziek luisterde en twee controlegroepen. Uit MRI’s blijkt dat de neurale netwerken van kinderen die naar de speciale composities te horen kregen, significant verbeterden.

De eerste deelnemertjes aan het onderzoek zijn inmiddels zes jaar oud. De wetenschappers bezoeken deze kinderen binnenkort opnieuw om te bezien of er door de muzikale stimuli inderdaad ook op termijn sprake is van minder neurologische problemen.

Bron: Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Jun 11;116(24):12103-12108.