Muziek luisteren voor het slapengaan, kan je nachtrust verstoren

Veel mensen luisteren muziek om ontspannen in slaap te kunnen vallen. Maar deuntjes die in je hoofd blijven plakken, kunnen juist je nachtrust behoorlijk verstoren, aldus Amerikaanse neurowetenschappers.

De onderzoekers van de Baylor-universiteit in de Verenigde Staten onderzochten in hoeverre liedjes je slaapkwaliteit kunnen beïnvloeden ervan uitgaande dat door het luisteren naar muziek zich hardnekkige nachtelijke oorwurmen in je hoofd nestelen. Oorwurm is een term uit de muziektheorie en hiermee wordt een melodie bedoeld, of een stukje daarvan, die ongewild in het hoofd blijft hangen.

In het eerste deel van het onderzoek vroegen ze 199 mensen naar hun luistergedrag en slaapkwaliteit. Degenen die meer naar muziek luisteren, bleken ook meer nachtelijke oorwurmen hebben. De momenten van naar bed gaan en opstaan bleven min of meer hetzelfde, maar mensen met oorwurmen zeiden lichter te slapen en vaker wakker te worden.

Vervolgens overnachtten 48 studenten in een slaaplaboratorium. Zij kregen voor zij gingen slapen een pakkend liedje te horen, instrumentaal of met zang. De onderzoekers vroegen hen ’s ochtends hoe goed zij hadden geslapen. De deelnemers met oorwurmen hadden over het algemeen slechter geslapen. Een deel had moeite met inslapen en ze werden ook regelmatig wakker met een liedje in hun hoofd, waarbij, verrassend genoeg, de instrumentale muziekstukken grofweg twee keer meer bleven plakken dan gezongen liedjes.

Tot slot deden de onderzoekers EEG-metingen. Deze opnames van elektrische activiteit in de hersenen lieten zien dat de hersenen inderdaad tijdens de slaap bezig bleven met het verwerken van de muziek. De wetenschappers zagen een significante toename van langzame hersengolven in de primaire auditieve cortex (gehoorschors), een marker van slaapafhankelijke geheugenconsolidatie. Geheugenconsolidatie is het proces dat ervoor zorgt dat onze kortetermijnherinneringen tijdens onze slaap worden opgeslagen als langetermijnherinneringen en dit deel van de cortex is verantwoordelijk voor de verwerking van geluidsinformatie in de hersenen.

De onderzoekers raden daarom af om vlak voor het slapengaan muziek te luisteren. Zij adviseren om iets cognitiefs te doen voor het slapen, zoals een to-do-lijstje maken voor de volgende dag of gedachten op papier zetten.

Bron: Sage Journals, juni 2021

Beeld:Luisella Planeta Leoni