Muziektherapie helpt na hartaanval

Na een hartaanval kan muziek het perfecte medicijn zijn. Onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Belgrado hebben ontdekt dat dagelijks 30 minuten lang luisteren naar kalmerende muziek de kans op een nieuwe hartaanval verlaagt.

Naast een 23 procent lagere kans op een tweede hartaanval, leidt het ook tot het minder vaak optreden van hartfalen met 18 procent, verlaging van het risico op een bypassoperatie met 20 procent en afname van de kans op overlijden aan een hartstilstand met 16 procent.

Ongeveer een op de negen overlevenden van een hartaanval lijdt in de twee dagen daarna aan pijn op de borst en angstaanvallen. Bij patiënten die dagelijks een half uur naar zelf gekozen kalmerende muziek luisteren, neemt de kans op verdere problemen echter af.

Bij het onderzoek waren ook 50 hartpatiënten betrokken die of alleen standaardmedicatie kregen, of standaardmedicatie met muziektherapie. Degenen die naar muziek luisterden, ondervonden daarvan niet alleen lichamelijke voordelen, maar scoorden ook 30 procent lager op angstgevoelens dan degenen die alleen medicijnen kregen.

Hartaanvalpatiënten krijgen een reeks verschillende medicijnen, onder meer nitraten, bètablokkers, statines en bloeddrukverlagers, waarvan de effectiviteit toeneemt door het luisteren naar muziek, aldus de onderzoekers.

BRON:
American College of Cardiology 2020 scientific meeting, March 18, 2020