Natuurgeneesmiddelen voor kinderen

Natuurgeneesmiddelen voor kinderen
Duitse artsen schrijven kruidengeneesmiddelen en homeopathische middelen voor aan ongeveer één op de vijf kinderen die ze behandelen. Vitaminen, mineralen en supplementen zijn de populairste ‘alternatieve’ behandelingen: ze worden aan maar liefst een op de drie kinderen gegeven. Dat blijkt uit een groot nieuw internationaal onderzoek.
In totaal werden 1164 artsen in Duitsland, Spanje, Rusland, Bulgarije, Colombia en Israël ondervraagd over de manier waarop ze kinderen tot 12 jaar behandelen. Het zal niemand verbazen dat farmaceutische en andere conventionele middelen het meest gebruikt werden: deze werden aan circa 40 procent van de kinderen voorgeschreven. Maar in sommige landen werden ze op de voet gevolgd door alternatieve middelen. In Colombia krijgt bijvoorbeeld een op de drie kinderen geregeld vitaminen en mineralen voorgeschreven.
Natuurlijke en homeopathische middelen worden het vaakst gebruikt voor de behandeling van verkoudheid, buikkrampen, slaapproblemen en terugkerende infecties, aldus de onderzoekers van het Duitse Blankenstein Ziekenhuis. Artsen worden bovendien beïnvloed door de voorkeuren van de ouders, die zich zorgen maken over de bijwerkingen van conventionele medicijnen.
De artsen in het onderzoek toonden ‘grote belangstelling’ voor alternatieve middelen, hoewel hun kennis hierover slechts oppervlakkig was, zeggen de onderzoekers. Een gebrek aan bewijs en aan kennis over hoe de middelen werken waren de belangrijkste redenen waarom sommige artsen terughoudend waren alternatieve middelen te gebruiken.
Bron: Global Pediatric Health, 2016, doi: 10.1177/2333794X15625409