Nee, een ei vergroot het risico op een beroerte niet

Mocht u er nog steeds aan twijfelen, cholesterol in de voeding verhoogt het risico op hartziekten en beroerten niet. Volgens een nieuwe studie is een ei per dag geen probleem – zelfs niet voor mensen met een erfelijk gen dat hun kwetsbaarheid zou verhogen.

Hoewel eieren veel cholesterol bevatten verhogen ze het risico op een beroerte niet, zelfs niet als u 21 jaar lang dagelijks een ei eet, zeggen onderzoekers die de eetgewoonten van 1950 gezonde mannen gedurende die periode bijhielden.

Wel verrassend was het dat de eieren zelfs het risico op een beroerte niet verhogen bij mensen die het APOE4-gen dragen (veelvoorkomend in Finland, waar de studie plaatsvond), wat de manier waarop cholesterol uit voeding wordt verwerkt verandert. Dragers van het gen wordt geadviseerd om vetarm te eten omdat vetten bij hen tot een veel hoger risico op een beroerte zouden leiden.
Tijdens de 21 jaar durende studie kregen 217 mannen een beroerte, maar er was geen relatie tussen de aandoening en het aantal eieren dat ze aten, zeggen de onderzoekers van de University of Eastern Finland.

Een standaard ei bevat 200 mg cholesterol, maar dit had geen invloed op de cardiovasculaire gezondheid, hoewel de onderzoekers zeggen dat ze niet zeker weten wat de eventuele effecten van het eten van meer dan één ei per dag zouden kunnen zijn.

Am J Clin Nutr, 2019; nqz066