‘Neem’ draait prostaatkanker terug

Een bioactieve verbinding die is gevonden in de neemplant (Azadirachta indica) zou prostaatkanker kunnen terugdraaien. Het blijkt namelijk dat deze plant er voor kan zorgen dat in slechts twaalf weken de tumorgrootte met 70 procent kan afnemen en de mate van kankergroei halveert.

Deze verbazingwekkende resultaten zijn waargenomen bij tests die zijn uitgevoerd op laboratoriummuizen die oraal nimbolide toegediend kregen. Nimbolide is de actieve organische molecule verbinding in neem.

De onderzoekers van de National University of Singapore zijn van mening dat nimbolide zich direct op een enzym richt dat een zeer belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van prostaatkanker (evenals andere, soorten kanker).

‘Neem’ in de Ayurvedische geneeskunde

‘Neem’ wordt regelmatig gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, de traditionele geneeskunde van het Indiase subcontinent. De ‘neembladeren en schors worden veel verwerkt in persoonlijke verzorgingsproducten waaronder zeep, tandpasta, huidverzorgingsmiddelen en voedingssupplementen.

Alhoewel andere studies reeds hebben aangetoond dat neem eigenschappen heeft die kanker bestrijdt, zijn deze onderzoekers de eerste om het biologisch werkende component en de mechanismen achter deze anti-tumor effecten te bewerkstelligen.

Bron: Antioxidants & Redox Signaling