Neem geen overhaast besluit met vaccineren kind

Bewuste gezondheidskeuzes, hoe maak je die eigenlijk? In elk geval door jezelf goed te informeren en persoonlijke risico’s en voordelen af te wegen. Daarom komt het Artsen Collectief met een uitgebreide brochure over vaccineren van jongeren tegen corona.

Momenteel gaat vaccineren tegen corona door in rap tempo, ook voor jongeren. Artsen Collectief doet een dringende oproep om je kind niet zomaar te laten vaccineren – en jezelf eerst goed te laten informeren. Zodat jouw gezondheidskeuzes bewust zijn – en niet gebaseerd op angst of een resultaat van sociale druk.

Brochure over jongeren en vaccinatie verschijnt vrijdag 9 juli

Het Artsen Collectief stelt daarom een uitgebreide brochure samen die helpt bij het maken van deze keuze. Je vindt de brochure vanaf vandaag op hun website.
Let op: als deze op dit moment nog niet is gepubliceerd, kom straks nog even terug.

Neem geen gok – haastige spoed is zelden goed

Het Collectief zegt: “Terwijl gezonde tieners zelden ziek worden van het coronavirus. Volwassenen met een slechte gezondheid wél. Die kunnen daarvoor een coronaprik nemen, want die is vooral voor hen bedoeld. Tieners hebben daar niet zoveel aan. Ze merken meestal weinig van een coronabesmetting. Ze steken daarom anderen ook nauwelijks aan met het virus. Want het zijn zieke mensen die anderen ziek maken. Dat is altijd zo geweest. Vroeger met de griep, en nu met Covid-19. En ja: ook de ‘delta-variant’ zal daar weinig aan veranderen.

De directe voordelen van coronavaccinatie voor gezonde tieners zijn daarom zeer beperkt. Maar er zijn wel nadelen. De gangbare bijwerkingen (pijnlijke prikplek, moeheid, hoofdpijn, rillingen, gewrichtspijn en/of koorts) zijn meestal na een paar dagen voorbij. Maar soms word je echt ziek van een coronaprik. Zo zijn ernstige allergische reacties gemeld na de prik, en verlamming van de aangezichtszenuw. Daarnaast lijken vooral jongens na hun tweede Pfizer-prik een verhoogde kans te hebben op een hartontsteking.

Komen nog meer bijwerkingen aan het licht? Dat zou kunnen, want het Pfizer-vaccin is na een spoedprocedure goedgekeurd. Niemand weet nog welke bijwerkingen op de lange duur kunnen optreden: na 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar, 10 jaar of 30 jaar.

Neem geen overhaast besluit met je kind. Neem niet zomaar een gok met hun gezondheid. Het is hun lijf, en daar moeten ze nog tientallen jaar mee verder. De artsen van het collectief hebben een brochure in voorbereiding, met onafhankelijke info voor ouders en tieners. Onze planning is om deze brochure op vrijdag 9 juli voor iedereen kosteloos beschikbaar te stellen, via onze website.

Wacht rustig op deze info, voordat je een besluit neemt over wel of niet vaccineren. Want we weten het allemaal: haastige spoed is zelden goed.”

Bekijk de brochure hier – als deze er nu nog niet op staat, verschijnt deze heel binnenkort.