Niet alzheimer of parkinson, maar lewy

Veel mensen slikken krachtige medicijnen tegen alzheimer of parkinson, terwijl ze die ziektes helemaal niet hebben. De kans is groot dat ze iets hebben waarvan bijna niemand ooit heeft gehoord: dementie met lewylichaampjes (Lewy body dementia, LBD).
Er zijn meer mensen die aan LBD lijden dan aan parkinson. Bovendien is LBD na alzheimer de meest voorkomende vorm van voortschrijdende dementie. Helaas wordt de ziekte vaak onterecht aangezien voor alzheimer of parkinson. Daardoor krijgen patiënten de verkeerde medicijnen, die meer schade aanrichten dan goeddoen.
Bij LBD ontstaan er abnormale eiwitafzettingen in de hersenen, de zogeheten lewylichaampjes. De ziekte tast het denkvermogen, het gedrag, de beweging en de stemming aan, en wordt vaak verward met alzheimer of parkinson, omdat de symptomen op elkaar lijken. Eén mogelijke aanwijzing dat iemand LBD heeft, is dat de problemen met het verstandelijk functioneren optreden binnen een jaar na de parkinsonachtige verschijnselen. Dat zegt de LBDA, de Amerikaanse belangenvereniging voor patiënten met LBD.
Bron: Website Lewy Body Dementia Association; http://www.lbda.org