Niet-verstopte bloedvaten ook levensgevaarlijk

Als de kransslagaders in uw hart niet dichtgeslibd zijn, kunt u toch nog een dodelijk hartinfarct krijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat daarmee vraagtekens plaatst bij de theorie dat dichtgeslibde of sterk vernauwde kransslagaders de oorzaak vormen van een groot hartinfarct.

Mensen bij wie de kransslagaders slechts gedeeltelijk vernauwd zijn, hebben toch nog steeds 44 procent meer kans op een groot infarct, dat soms fataal afloopt. Ze lopen net zoveel risico als mensen van wie de bloedvaten wél grotendeels of helemaal door cholesterol zijn geblokkeerd.
Dat ontdekten onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Colorado toen ze 40.872 ouderen volgden die een angiogram hadden gehad – een röntgencontrastfoto van de kransslagaders en hartkamers. De mensen die volgens deze foto aan coronaire hartziekte (ziekte van de kransslagaders) bleken te lijden, werden in twee groepen verdeeld, namelijk niet-obstructief (deels vernauwde kransslagaders) en obstructief (voor 70 procent of meer dichtgeslibde kransslagaders).

Maar na een jaar was het aantal mensen dat een hartinfarct kreeg of overleed in de obstructieve groep net zo groot als in de niet-obstructieve groep. De onderzoekers concluderen daaruit dat een geblokkeerde kransslagader niet de enige factor is die een hartinfarct kan veroorzaken.
De boodschap lijkt dat mensen bij wie de kransslagaders niet geblokkeerd maar wel vernauwd zijn, niet gerust achterover kunnen leunen. Ze moeten stoppen met roken, gezond gaan eten, meer bewegen en afvallen.

Bron: American Heart Association Quality of Care and Outcomes Research 2014 Scientific Sessions