Niet zo veilig: e-sigaretten veroorzaken ook hartaanvallen en beroerten

E-sigaretten roken is niet zo veilig. Net als gewone sigaretten kunnen zij een hartaanval, coronaire hartziekte of depressie veroorzaken.

De gebruikers van e-sigaretten lopen in vergelijking met niet-rokers een significant hoger risico om een van deze aandoeningen te krijgen; de kans op een hart-aanval is 56 procent groter bij e-sigarettengebruikers en de kans op een beroerte 30 procent groter.

Ook lopen ze 44 procent meer kans op problemen met de bloedsomloop, zoals het ontstaan van bloedstolsels. Tevens is het twee keer zo waarschijnlijk dat ze een depressie, angststoornis of andere emotionele problemen krijgen, aldus onderzoekers van de University of Kansas School of Medicine.

De cijfers bij e-sigarettengebruikers zijn wel lager dan bij tabaksrokers – bij wie het risico op een hartaanval of hartziekte respectievelijk 165 en 94 procent hoger is – maar toch aanzienlijk hoger dan men had gedacht. De onderzoekers bekeken de medische dossiers van meer dan 96.000 mensen, waarvan sommigen e-sigaretten gebruikten. Hun gezondheid werd vergeleken met die van tabaksrokers. ‘Het is veel waarschijnlijker om een hartaanval of beroerte te krijgen van gewone sigaretten dan van e-sigaretten, maar dat wil niet zeggen dat e-sigaretten veilig zijn’, aldus onderzoeker Mohinder Vindhyal.

Alle e-sigarettengebruikers liepen enig risico op het krijgen van een van de aandoeningen, of ze nu elke dag rookten of slechts nu en dan. Wel nam het risico toe naarmate het gebruik hoger was.
Sinds de e-sigaretten in 2007 op de markt kwamen, is de verkoop ervan met een factor veertien toegenomen. Momenteel gebruikt ongeveer een op de 20 Amerikanen ze. Er zijn 460 merken en 7700 smaken ontwikkeld.

American College of Cardiology 68th Annual Scientific Session and Expo, March 7, 2019