Nieuw onderzoek trekt werking van guggul in twijfel

Het ayurvedische kruid guggul – algemeen toegejuicht als natuurlijke manier om cholesterol te verlagen – is misschien niet zo geweldig als velen dachten. In een nieuw onderzoek werden volwassenen met een hoog cholesterolgehalte willekeurig in twee groepen verdeeld. Ieder kreeg ofwel 3000 ofwel 6000 guggul-lipide mg/dag (gestandaardiseerd tot 2,5 procent guggulsterones) of een placebo. Gedurende het onderzoek werd de Low Density Lipoproteïne (LDL) gemeten, ofwel de ‘slechte’ cholesterol. Na drie maanden was de LDL met 4 procent toegenomen bij proefpersonen met de lagere dosis guggul-lipide en met 5 procent bij proefpersonen met de hogere dosis. In de placebogroep daarentegen daalde het gehalte met ongeveer 5 procent.
Het guggulsupplement dat uit de hars van de Indiase mukul-mirreboom wordt gemaakt, veroorzaakte bij ongeveer 1 op de 10 mensen die het namen, huiduitslag.3
Deze resultaten zijn verrassend in het licht van de lange traditie die het supplement in de ayurvedische geneeskunde heeft en de positieve resultaten met guggul-lipide in klinische experimenten in India. Maar, zeggen de onderzoekers, er zijn belangrijke verschillen tussen de Indiase patiënten die onderzocht werden en de westerse patiënten in dit experiment. De Indiase patiënten waren dunner en aten minder vet en meer vezelrijk voedsel.
Guggul-lipide heeft wellicht wel een gunstige werking op andere risicofactoren voor hartziekten, zoals ontstekingen, C-reactieve proteïne en/of triglyceriden. Er is meer onderzoek vereist om hier licht op te werpen.
3 JAMA, 2003; 290: 765-72