Nieuwe behandeling darmziekten

Kinderen met de ziekte van Crohn of een andere IBD (wat staat voor Inflammatory Bowel Disease) krijgen meestal krachtige steroïden (synthetisch bijnierschorshormoon) als behandeling, maar uit onderzoek is nu gebleken dat voedingssupplementen net zo goed werken.
Tot 70 procent van de kinderen met de ziekte van Crohn werden met succes behandeld met een voedingssupplement dat bekend staat als ‘astronautenvoedsel’. Met steroïden wordt een vergelijkbaar succespercentage gehaald, maar die kunnen tevens leiden tot groeiachterstand en ondervoeding.

Dr. Raanan Shamir van de Sackler School of Medicine aan de Universiteit van Tel Aviv probeert deze nieuwe therapie uit, al ondervond hij in het begin veel weerstand van ouders en andere artsen. ‘Het gezin moet overtuigd worden. Niet alle dokters weten dat dit werkt, en het is een stuk gemakkelijker om een medicijn voor te schrijven dan te proberen met het kind samen te werken,’ zegt hij. Hij gebruikt een voedingssupplement in poedervorm dat oorspronkelijk bedoeld was voor astronauten tijdens ruimtevaarten. Het bevat alle voedingstoffen die van belang zijn voor de gezondheid. Bij zijn behandeling krijgen kinderen met de ziekte van Crohn dit supplement tot acht weken lang elke dag. Daarna moet de helft van hun calorie-inname blijven bestaan uit dit supplement.

BRON: J Pediatr Gastroenterol Nutr, 3 juni 2009; online publicatie voorafgaand aan druk