Nieuwe boosdoener ziekte van Lyme

Wetenschappers hebben een nieuwe veroorzaker van de ziekte van Lyme ontdekt. Er is een nieuwe bacteriële soort geïdentificeerd, die in drie Amerikaanse staten al enkele mensen heeft besmet.
De nieuwe soort, genaamd Borrelia mayonii, wordt overgebracht via een beet van de hertenteek: de teek die in Amerika bekend staat om het overbrengen van de ziekte van Lyme. De bacterie veroorzaakt de gebruikelijke symptomen van de ziekte van Lyme, maar iemand met deze nieuwe infectie kan bovendien last hebben van misselijkheid en braken, uitslag die zich over de huid verspreid – in plaats van de ringvormige huiduitslag die zo kenmerkend is – en een hogere concentratie bacteriën in het bloed.
De nieuwe soort is ontdekt in Minnesota, North Dakota en Wisconsin, naar aanleiding van een aantal ongebruikelijke testuitslagen tussen 2012 en 2014, aldus onderzoekers van de Mayokliniek en de CDC (de Centers for Disease Control and Prevention: het Amerikaanse RIVM). De onderzoekers denken dat de nieuwe bacteriële soort pas onlangs opgedoken is.
Tot nog toe gingen onderzoekers ervan uit dat de ziekte van Lyme veroorzaakt wordt door één bacterie, namelijk de Borrelia burgdorferi.
De nieuwe bacterie is volgens de onderzoekers op te sporen met de gangbare testen voor lyme. Ook bij een bloeduitstrijkje zou de bacterie te zien moeten zijn, zeggen de onderzoekers. Beide varianten kunnen succesvol worden behandeld met een antibioticakuur, als de bacterie tenminste vroeg genoeg wordt opgespoord.
Bron: Lancet Infectious Diseases, 2016; doi: 10.1016/S1473-3099(15)00464-8