Nieuwe hype: ‘raw water’

In de Verenigde Staten is een nieuwe trend in opmars. Naast het eten van ‘raw food’ kiezen steeds meer Amerikanen voor het drinken van ‘raw water’.

Puur en prijzig

Volgens een artikel in de New York Times is in delen van Californië ‘rauw water’ de nieuwste trend voor gezondheidsfreaks. In San Francisco betalen mensen bijna 31 euro voor een gallon (3,78 liter) ‘puur’ water. Het gaat hierbij om water dat rechtstreeks uit de grond komt en ongefilterd en onbehandeld is. De voorstanders van rauw water menen dat er te veel fluoride aan drinkwater toegevoegd zou worden en dat goede mineralen en gezonde bacteriën worden weggefilterd. Ook mineraalwater uit flessen zou niet goed zijn, omdat daar de gezonde probiotica uit verdwenen zijn.

Gevaarlijke gril

Ook ons Nederlandse water komt voor een deel uit de grond of uit rivieren, maar wordt gefilterd en schoongemaakt. Dat heeft een reden. Mensen die ‘rauw water’ drinken, lopen het risico op allerlei ziekten. Daarom waarschuwen de Amerikaanse gezondheidsexperts voor de nieuwe gezondheidsgril.

Puur’ water drinken is zeker niet gezonder, zeggen deze experts. De kans op diarree, maar ook op virussen en parasieten is vele malen groter dan wanneer je kraanwater drinkt. In ongesteriliseerd water zitten bovendien vaak schadelijke mineralen, zoals arsenicum. En zelfs het pure water uit de schoonste bronnen kan besmet zijn door uitwerpselen van dieren, aldus de deskundigen. Deze hype kunt u dus gerust overslaan.
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt overigens ook af om uitsluitend rauw voedsel te eten.

Bron: The New York Times