Nieuwe oorzaak van ME ontdekt (en nee, het zit niet allemaal tussen uw oren)

Sommige artsen geloven nog steeds stiekem dat de oorzaak van CVS (chronischevermoeidheidssyndroom) of ME (myalgische encefalomyelitis) vooral psychisch is. Maar recent onderzoek heeft die theorie eindelijk naar het rijk der fabelen verwezen. De ziekte blijkt namelijk geactiveerd te worden door een overactief immuunsysteem. Die ontdekking past bij de verhalen van ME-patiënten die aangaven dat hun klachten na een infectie zijn begonnen.

Onderzoekers van het King’s College London bestudeerden 55 patiënten met hepatitis C die interferon alfa hadden gekregen. Dat middel wekt een reactie op die vergelijkbaar is met die op een virus. Achttien patiënten ontwikkelden vervolgens ME-achtige symptomen van aanhoudende vermoeidheid, en dit waren de mensen die de sterkste reactie op het middel vertoonden. Ze hadden ook een overactief immuunsysteem voordat de behandeling begon.

Mensen die al een overactief immuunsysteem hebben, hebben meer kans om ME te ontwikkelen als ze een virus of andere infectie op te lopen, zeggen de onderzoekers.

Bron: Psychoneuroendocrinology, 2019; 100: 276-85