Nieuwe vormen van aantrekkingskracht ontdekt

Lachen, staren of het nabootsen van bewegingen worden gezien als tekenen van aantrekkingskracht tijdens een date. Maar het zijn zweethanden en een gelijklopende hartslag welke de signalen zijn van echte romantische aantrekkingskracht. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Leiden.

Waar menig mens zich vooral focust op ogen, bewegingen of een lach, blijkt het dus nuttiger om te kijken naar iemands handen wanneer je wilt weten hoe de tegenpartij in de date zit. Hebben jullie allebei last van klamme handen en zie je op de smartwatch dezelfde hartslag staan? Plan dan maar een volgende date in.

Dit zijn de resultaten uit een onderzoek die het team van de universiteit uitvoerde tijdens een date onder heteroseksuele deelnemers. Bepakt met speciaal ontworpen sensoren, werden ze de gehele date in de gaten gehouden. De bril met ingebouwde camera, hartslagmeter en een huidgeleidingssensor brachten in kaart waar de natuurlijke synchronisatie precies zat.

Wanneer de hartslag van de een toenam, dan deed de hartslag bij de ander dat ook. Maar dat niet alleen. De veranderingen in transpiratie van de huid volgden hetzelfde patroon. Dit patroon liet de tot nu toe bekende aantrekkingskenmerken als het samen lachen om een grap of het nabootsen van iemands bewegingen niet zien.

De wetenschappers stellen dat het misschien mogelijk is dat de zichtbare vormen van nabootsingen van gedrag een oppervlakkige manier is en dat de diepgaandere connectie gezocht moet worden in de hartslag en transpiratie van de huid.

Bron: Nat Hum Behav, 2021: 10.1038