Nieuwe zorgen over veiligheid antidepressiva

Nieuwe zorgen over veiligheid antidepressiva


Antidepressiva zijn gevaarlijke middelen die de kans vergroten op een beroerte en op dood door verschillende oorzaken, vooral bij vrouwen na de overgang. Jaarlijks blijkt zo’n 2 procent van alle mensen die een SSRI (selectieve serotonineheropnameremmer) gebruiken te overlijden of een beroerte door te maken als direct gevolg van het gebruikte middel, zo blijkt uit onderzoek.

Van de nieuwe generatie SSRI’s werd door de medici geloofd dat ze veiliger waren dan de oude tricyclische antidepressiva. Maar uit een groot langetermijnonderzoek in Amerika, genaamd het Women’s Health Initiative (WHI), blijkt dat beide soorten antidepressiva even gevaarlijk zijn. De onderzoekers bevelen nu aan dat vrouwen hun cardiovasculaire risicoprofiel bespreken met hun arts voordat ze zich een dergelijk middel laten voorschrijven.

In het WHI-onderzoek worden ongeveer 136.000 vrouwen gevolgd. In de loop van 15 jaar hebben tot nu toe 5500 vrouwen daarvan een periode antidepressiva gebruikt. In die groep was er veel meer sterfte door allerlei oorzaken en veel meer beroertes dan onder diegenen die geen antidepressiva gebruikten.

Bron: Arch Intern Med, 2009; 169: 2128-2139