Nobelprijswinnaar ontdekt wetenschappelijke basis homeopathie

 

Homeopathie is door reguliere artsen altijd afgedaan  als ‘onverdunde nonsens’. Maar een wetenschapper die de Nobelprijs won heeft iets ontdekt over de aard van water, waaruit valt op te maken dat homeopathie wel degelijk een wetenschappelijke basis heeft.
Het gaat om professor Luc Montagnier, een Franse viroloog die de Nobelprijs heeft gewonnen vanwege zijn ontdekking van het verband tussen HIV en aids. Hij shockeerde andere Nobelprijswinnaars met zijn verhaal over het geheugen van water, dat zelfs na vele verdunningen nog zou standhouden. Dit idee is sinds lange tijd één van de grondslagen van de homeopathie, waarbij wordt volgehouden dat de potentie van een stof toeneemt ondanks verdunning.
Montagnier heeft ontdekt dat oplossingen met het DNA van virussen en bacteriën ‘laagfrequente radiogolven kunnen uitzenden’. Die golven zijn van invloed op de moleculen in hun omgeving, waardoor die een georganiseerde structuur krijgen. Deze veranderde moleculen kunnen, op hun beurt, ook weer golven uitzenden; Montagnier heeft ontdekt dat de radiogolven op die manier zelfs na vele verdunningen in het water blijven.
Deze stelling van Montagnier kon voor artsen niet op een ongunstiger moment komen. In Engeland heeft de British Medical Association (BMA), de beroepsorganisatie van artsen, onlangs een besluit uitgevaardigd waarmee ze willen beletten dat homeopathie nog via de National Health Service(NHS)  wordt vergoed. Ook wil de vereniging dat alle homeopathische middelen bij drogisten, apothekers en natuurwinkels in een afzonderlijk schap met de naam ‘placebo’s’ worden geplaatst. Tot nu toe spendeerde de NHS zo’n 4 miljoen aan homeopathie, voornamelijk via vier homeopathische ziekenhuizen in het VK: het gaat hierbij om slechts 0,001 procent van het totale budget. Ook in Nederland worden homeopathische behandelingen en geneesmiddelen tot een bepaald niveau vergoed binnen de meeste aanvullende verzekeringspakketten.
 
BRON: The Sunday Times, 4 juli 2010; British Medical Association