‘Noem borstvoeding niet natuurlijk, want dan zijn ouders tegen vaccinatie’

Mensen die in de gezondheidszorg werken moeten ophouden borstvoeding als ‘natuurlijk’ te bestempelen: ouders grijpen daardoor eerder naar alternatieve geneeskunde en thuisonderwijs, en keren zich tegen vaccinatie. Dat is de waarschuwing van de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde.
Het etiket ‘natuurlijk’ wekt de indruk dat borstvoeding gezonder en beter is, zeggen de auteurs Jessica Martucci en Anne Barnhill van de afdeling medische ethiek van de Universiteit van Pennsylvania. Ze zijn een campagne gestart tegen het positieve gebruik van het woord.
Ze schrijven in Pediatrics, het blad van de Academie, dat het gebruik van de term ‘onbedoelde gevolgen’ heeft, bijvoorbeeld dat mensen weerstand krijgen tegen vaccinatie. ‘Uit onderzoeken is gebleken dat het antivaccinatiesentiment vaak samenvalt met het vertrouwen in aanvullende en alternatieve geneeskunde, scepsis tegenover de autoriteit van instituties, en belangstelling voor medische kennis, autonomie en een gezonde levenswijze’, schrijven ze.
‘Als een ‘natuurlijke’ manier van doen het beste is bij borstvoeding, hoe kunnen we dan van moeders verwachten dat ze dat invloedrijke wereldbeeld aan de kant zetten bij het maken van andere gezondheidskeuzes, zoals vaccinatie?’
Bron: Pediatrics, 2016; doi: http://dx.doi.org/10.1542/peds.2015-4154