14-10-2021

Nog even dit over je weerstand

Wanneer het om acht uur ’s avonds donker wordt en de thermostaat weer wordt aangezet, dan weet je al hoe laat het is: herfst. Een seizoen dat naast regen en heel veel bladeren als vanzelf ook het woord weerstand doet opwaaien. Je zult her en der weer vele tips en weetjes kunnen lezen om je immuunsysteem op een goed niveau te krijgen om de koude wintermaanden goed door te komen. Ook wij besteedden hieraan eerder al aandacht. Om je geheugen op te frissen en gezond uit de herfststartblokken te vertrekken, blikken we hier nog eens op terug.

Vlierbes
Vorig jaar hield Cindy de Waard, vakredacteur van Medisch Dossier, een pleidooi voor de vlierbes. Een internationaal onderzoek1 bracht het bewijs dat dit zwarte besje werkzaam is tegen influenza, het griepvirus en longontsteking. Een prima middel dus om je weerstand te ondersteunen. Als tip gaf ze mee om niet te enthousiast vitamine C in te slaan. Het teveel plas je namelijk weer uit. Een hoeveelheid van 400 tot 2000 mg per dag kan al een verschil maken.

Beweeg, maar doe het langzaam
Dat de focus niet alleen op voeding moet liggen, liet Charlotte Watts zien in een artikel waarin zij aandacht vraagt voor beweging. En dan niet volle bak sporten, maar bewegen met aandacht. Een goede manier om stress te verlagen en daarmee ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Tai Chi, een oude Chinese techniek gebaseerd op diepe ademhaling en langzame, vloeiende bewegingen, heeft een bewezen2 positief effect op ons immuunsysteem. Natuurlijk lees je in het artikel welke bewegingen je kunt doen om je weerstand een handje te helpen.

Interacties
Hoe veilig zijn al de weerstandsbevorderende middelen in combinatie met de reguliere geneesmiddelen? Vitamine C, D3, zink of kattenklauw zijn bekende namen als het gaat om weerstandsverbetering, maar waar ze je immuunsysteem een boost geven, kunnen ze andere medicatie in de weg staan of juist versterken in de bijwerkingen. Han Siem legt uit dat voorzichtigheid geen kwaad kan en stipt mogelijke interacties aan.

Bronnen:
1: Virol J, 2020: 17, 136
2: Evid Based Complement Alternat Med., 2018; 6351938

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Tandenpoetsen voorkomt longontsteking

Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal longontstekingsgevallen dat in het ziekenhuis wordt opgelopen afneemt door dagelijkse gebitsverzorging.1,2 Dit is de opvallende conclusie uit een analyse van 15 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 2700...