Noten en zaden kunnen beschermen tegen een vroegtijdige dood

Het eten van veel omega-6 vetzuren uit noten, zaden en plantaardige oliën, helpt een vroegtijdige dood voorkomen en beschermt tegen hartaandoeningen.

Mensen met de hoogste linolzuur bloedspiegels, een belangrijk omega-6 vetzuur, hadden 43 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden dan de mensen met de laagste bloedspiegels, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland.

Hun bevindingen dragen bij aan de groeiende lijst met gezondheidsvoordelen die omega-6 vetzuren opleveren. Zo is bijvoorbeeld bekend dat linolzuur als een natuurlijke ontstekingsremmer fungeert en diabetes type 2 kan tegengaan. Dit komt omdat het in het lichaam wordt omgezet in arachidonzuur, dat het immuunsysteem reguleert.

De studie

In deze recente studie bepaalden de onderzoekers de vetzuurspiegels in bloedmonsters van 2.480 mannen in de leeftijd van 42 tot 60 jaar. Hun gezondheid werd 22 jaar lang gevolgd en in die periode stierven 1.143 mannen aan een bepaalde ziekte. Andere sterfgevallen, zoals die ten gevolge van een ongeval, werden buiten beschouwing gelaten.

De deelnemers werden ingedeeld in vijf subgroepen op basis van hun linolzuur bloedspiegels. De mensen met de hoogste bloedspiegels hadden de minste kans om te overlijden in het algemeen en leden minder vaak aan hart- en vaatziekten. Er werd echter geen beschermend effect tegen kanker vastgesteld.

Bron: Am J Clin Nutr. 2018 Mar 1;107(3):427-435.