Obesitas? In vroeg stadium aan te tonen en te verhelpen

Obesitas onder jongeren is een steeds groter wordend probleem. Volgens onderzoekers is dit echter goed op te lossen met simpele krachtoefeningen. Ook kan men er op zeer jonge leeftijd al bij zijn.

Uit de darmflora van tweejarige kindjes is namelijk af te lezen of ze aanleg hebben voor obesitas. Dit bleek half september uit een wetenschappelijke studie gepubliceerd in Scientific Reports.

Bij 226 jonge kinderen met een versnelde gewichtstoename werden minder groepen bacteriën aangetroffen en de verhouding van bacteriegroepen Firmicutes tot Bacteroidetes waren hoger. Dit zijn de twee meest voorkomende bacteriegroepen in de darmflora. Een gezond persoon heeft meestal veel verschillende bacteriën. Sarah Craig, postdoctoraal wetenschapper in de biologie en auteur van het stuk zegt: ‘De hoge diversiteit beschermt tegen ontstekingen of schadelijke bacteriën en is belangrijk voor de stabiliteit van de spijsvertering bij veranderingen.’ Het verklaart wellicht ook dat obesitas genetisch kan zijn en dat het de voedselgewoonten van moeder en kind spiegelt.

Oefeningen

Jongeren die uiteindelijk last hebben van obesitas kunnen het beste krachtoefeningen doen, zoals squats, push-ups en lunges. Het doen van oefeningen, die zorgen dat de spieren samentrekken en de spieren en botten versterken, blijkt het percentage lichaamsvet van kinderen te verminderen, volgens een studie aan de University of Edinburgh en Dundee. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Sports Medicine.

Door het doen van krachtoefeningen neemt de spiermassa toe, wat het metabolisme en het energieniveau van kinderen stimuleert. Voor het onderzoek werden jongeren tussen de negen en de achttien bestudeerd uit acht verschillende landen, waaronder de VS, Australië en Japan. Ze ontdekten dat weerstandstraining het lichaamsvet verminderde, maar het had daarentegen geen algemeen effect op andere facetten zoals de body mass index en de taille.

Ondanks dat de effecten klein waren, werden de bevindingen zinvol bevonden. De onderzoekers achten dan ook vervolgonderzoek noodzakelijk om erachter te komen hoe de zogenoemde weerstandstraining het groeiende probleem van obesitas kan behandelen.

Bronnen: Sci Rep. 2018 Sep 19;8(1):14030. & Sports Med Open. 2018 Aug 20;4(1):41.