Ochtend-misselijkheid niet alleen ’s ochtends

Ochtendmisselijkheid treedt niet alleen in de ochtend op; vrouwen die pas zwanger zijn, kunnen elk moment van de dag last hebben van misselijkheid. Hoewel misselijkheid en braken het vaakst in de ochtend voorkomen, heeft bijna 20 procent van de vrouwen er later op de dag last van.

Daarom is het tijd om de term ‘ochtendmisselijkheid’ te vervangen door ‘zwangerschapsmisselijkheid’, stellen onderzoekers van de Britse University of Warwick. Zij lieten 256 vrouwen een ‘misselijkheidsdagboek’ bijhouden in de eerste 60 dagen van hun zwangerschap.

Ongeveer 82 procent had last van misselijkheid en 29 procent van braken in de ochtend, meestal tussen 9 en 10 uur, maar bijna 20 procent bleek veel later op de dag misselijk te zijn. De meeste vrouwen begonnen zich vanaf week vijf van de zwangerschap misselijk te voelen en braken kwam meer voor vanaf week zeven.

Aangezien de misselijkheid dus elk moment van de dag kan optreden, is het tijd voor een betere omschrijving, zegt onderzoeker Roger Gadsby. ‘Als een zwangere vrouw ‘s middags last heeft van misselijkheid kan ze denken dat het ongebruikelijk is en fout.’ Het is geen onbeduidend probleem. Het kost de Britse gezondheidsdienst NHS jaarlijks rond de 68 miljoen euro om vrouwen te helpen omgaan met deze klachten.

Br J Gen Pract, 2020; 70: e534–e9