Olie geeft groenten een powerboost

We weten allemaal dat we voldoende groenten moeten eten, maar alle gezonde eigenschappen kunnen we pas benutten als we er eerst wat olie overheen sprenkelen. Oliën, zoals extra vergine olijfolie en sojaolie, helpen ons lichaam om voedingsstoffen uit groene groenten en salades op te nemen.

In de regel geldt dat hoe meer olie u op uw salades en groenten doet, hoe meer voedingsstoffen opgenomen worden, althans tot op een zeker punt. De optimale hoeveelheid lijkt ongeveer 32 gram (ongeveer twee eetlepels) olie te zijn, aldus onderzoekers van de Iowa State University.

Vrijkomende micronutriënten

De olie maakt dat acht micronutriënten vrijkomen uit de groenten, die het lichaam klaarblijkelijk niet kan opnemen als de groenten zonder olie worden gegeten, zo ontdekten onderzoekers.

Tot de micronutriënten behoren vier carotenoïden (alfa- en bètacaroteen, luteïne en lycopeen), vitamine K en twee soorten vitamine E. Een van de vele gezondheidsvoordelen is dat ze kanker helpen voorkomen en het gezichtsvermogen verbeteren, zeggen de onderzoekers.

Zij onderzochten het bloed van twaalf vrijwilligers nadat ze groene groenten aten, eerst zonder dressing en vervolgens na het toevoegen van sojaolie. Sojaolie komt ook veel voor in kant-en-klare dressings die verkocht worden in de supermarkt.

De hoeveelheid voedingsstoffen in de bloedmonsters was het hoogst na het eten van groene groenten met olie, stelden de onderzoekers vast.

Bron: Am J Clin Nutr. 2017 Oct;106(4):1041-1051.