Olijfolie is goed voor de botten

Vrouwen die de overgang naderen, kunnen hun bottenstelsel beter beschermen door twee eenvoudige leefstijlveranderingen. Geneesmiddelen of zelfs hormoontherapie tegen osteoporose worden zo overbodig.

Matige inspanning (zoals wandelen of zwemmen) kan de botten gezonder houden voordat de overgang intreedt, evenals een voedingspatroon dat lijkt op dat van mediterrane landen, met veel olijfolie.

Twee uur per week een lichamelijke activiteit uitvoeren blijkt al voldoende om de botten gezonder te maken. De verbeteringen zijn al binnen acht weken meetbaar, volgens onderzoekers van de King Abdulaziz-universiteit in Saoedi-Arabië.

Uit een Spaans onderzoek bleek dat een mediterraan voedingspatroon na twee jaar beschermend werkt voor de botten. Regelmatig fruit en groenten eten en ook veel olijven en olijfolie consumeren kan beschermend werken tegen osteoporose. Cruciaal in dit voedingspatroon zou wel eens de olijfolie kunnen zijn, aldus de onderzoekers van het Dr. Josep Trueta-ziekenhuis in Girona. Zij lieten 127 oudere mannen regelmatig een van drie gezonde diëten gebruiken: een mediterraan dieet met noten, een mediterraan dieet met olijfolie en een vetarm dieet. De mannen met het mediterrane olijfoliedieet hadden na twee jaar de gezondste botten.

Bron: J Clin Endocrinol Metab, 2012; 97: 3792-3798