Om deze reden kunnen we minder goed tegen alcohol als we ouder worden

Wanneer we ouder worden kunnen we minder goed tegen bepaalde dingen dan toen we nog jong waren. We kunnen niet meer hele nachten doorhalen en ook alcohol komt op een andere manier binnen. Maar hoe komt het eigenlijk dat katers verergeren naarmate we ouder worden?

29 jaar is de leeftijd dat het allemaal verandert, als we onderzoekers mogen geloven. Vanaf deze leeftijd zouden katers namelijk aanzienlijk erger worden. Waarom katers vanaf het negenentwintigste levensjaar erger zouden zijn, zou mogelijk komen door hormonale veranderingen. Deze veranderingen treden op naarmate we ouder worden en hebben invloed op het metabolisme en het vermogen om alcohol te verwerken.

Een verminderde nierfunctie

Maar niet alleen verandert ons metabolisme met het ouder worden, ook neemt de nierfunctie af. Het gevolg hiervan is dat de effecten van een kater een stukje erger binnenkomen dan in de jonge jaren. Omdat de nieren verantwoordelijk zijn voor het filteren van de schadelijke stoffen die zich in het bloed bevinden en tevens de hoeveelheid water in het lichaam in balans houden, is het aan te raden om voldoende water te drinken wanneer u toch iets te veel heeft gedronken.

Meer vetmassa

Naast dat het metabolisme verandert en de nierfunctie verslechtert, verandert ook de samenstelling van het lichaam. De vetmassa neemt toe en de spiermassa neemt af. En hoe hoger de vetmassa, hoe langer de alcohol in de bloedbaan blijft. Iemand met een hogere spiermassa zal dan ook minder last hebben van een kater.

Verdraagzaamheid

Tot slot kan de drinkgeschiedenis van invloed zijn op de kater. Heeft u in het verleden meer gedronken dan nu? Dan verdraagt u alcohol minder goed. Zo zegt Lara Ray, hoogleraar klinische psychologie aan The New York Times ook ‘als je drie weken niet meer naar een feestje bent geweest, is het feit dat je veertig jaar oud bent minder belangrijk dan je drinkgeschiedenis.’

Bron: Zita