Omega 3 beschermt het hart

Omega 3-vetzuren zijn van vitaal belang. Deze vetzuren verlagen je kans op een hartaanval en beschermen het hart. Ook al denk je dat je er al voldoende van binnenkrijgt, neem dan toch meer, zeggen onderzoekers van Ochsner Health In New Orleans.

Een omega 3-supplement innemen, verlaagt het risico op een fatale en niet-fatale hartaanval met respectievelijk 35 en 13 procent, zo berekenden de onderzoekers na het bekijken van de bevindingen uit 40 klinische onderzoeken met meer dan 135.000 deelnemers.

Het is volgens hen de combinatie van twee soorten omega-3 vetzuren, EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), die bij elkaar zorgen voor dit beschermende effect.

Erop vertrouwen dat de dosis die je uit voedsel binnenkrijgt voldoende beschermt – vette vis zoals makreel en zalm zijn rijk aan vetzuren – is misschien niet goed genoeg; het is belangrijk om de hoeveelheid aan te vullen met supplementen. ‘Hoeveel mensen ook binnenkrijgen via hun voeding, ze hebben waarschijnlijk meer nodig’, zegt Carl Levine, een van de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers is het hart pas beschermd bij inname van supplementen in doseringen van 1.000 tot 2.000 mg per dag, veel hoger dan de aanbeveling van de Gezondheidsraad van
450 mg per dag ofwel twee keer per week vette vis.

Bron: Mayo Clin Proc, 2020; S0025-6196(20)30985-X