Omega 3-supplementen beschermen het hart (en veroorzaken geen prostaatkanker)

De negatieve publiciteit omtrent omega 3-supplementen, die prostaatkanker zouden veroorzaken, is nepnieuws. Het klopt echter wel dat ze goed zijn voor het hart.

De theorie dat de supplementen prostaatkanker zouden veroorzaken – voor het eerst gesuggereerd in een artikel uit 2013 – is ontkracht door onderzoekers van het Amerikaanse Intermountain Healthcare Heart Institute.

Zij testten de niveaus van twee veelvoorkomende omega 3-vetzuren, DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur), bij 87 prostaatkankerpatiënten en een controlegroep van 149 gezonde mannen, maar de onderzoekers vonden geen verband tussen omega 3 en kanker.

In een tweede studie volgden de onderzoekers 894 patiënten zonder voorgeschiedenis of symptomen van hartziekten, om te achterhalen of de supplementen goed zijn voor het hart. Dat is immers waarom ze bekendstaan.

Toen deze patiënten een coronair angiogram (hartkatheterisatie) kregen – hierop is te zien hoe het bloed door de aderen naar het hart vloeit – werd bij ongeveer 40 procent een ernstige hartaandoening geconstateerd en bij 10 procent drievatslijden, een vernauwing van drie kransslagaderen.

Hun DHA- en EPA-niveaus werden ook gemeten en degenen met de hoogste niveaus hadden het kleinste risico op een toekomstige hartaanval, beroerte of hartfalen.

Mensen met een hoog omega 3-niveau konden wel een hartkwaal hebben, maar zij waren volgens de onderzoekers steeds degenen die het overleefden. Dat suggereert dat omega 3 niet altijd preventief werkt, maar wel een beschermend effect lijkt te hebben.

BRON: Intermountain Healthcare news release, November 16, 2019