Omega 3 verkleint kans op borstkanker bij vrouwen na menopauze

Postmenopauzale vrouwen kunnen hun kans op borstkanker verlagen door supplementen te slikken met omega 3-vetzuren. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn net zo krachtig als medicijnen, blijkt uit nieuw onderzoek. Het supplement is vooral effectief bij postmenopauzale vrouwen die dikker borstweefsel of overgewicht hebben.
Onderzoekers van het Penn State Milton S. Hershey Medisch Centrum vergeleken het supplement met een anti-oestrogeen medicijn (raloxifene) bij een groep van 266 postmenopauzale vrouwen die geen verschijnselen hadden die op borstkanker wezen.
In de twee jaar dat de vrouwen omega 3 slikten, nam hun borstdensiteit af (de dichtheid van hun borstweefsel), maar dit was het meest opvallend bij degenen met een BMI hoger dan 29: de grens voor obesitas.
De omega 3-supplementen bevatten 375 mg DHA (docosahexaeenzuur) en 465 mg EPA (eicosapentaeenzuur). De onderzoekers denken echter dat DHA de grootste rol speelt bij het verlagen van de borstdensiteit. Borstdensiteit is een belangrijke biomarker voor borstkanker.
Bron: Penn State Milton S. Hershey Medical Center