Omega-3 vermindert agressie

In de afgelopen vijf jaar zijn een aantal onderzoeken gedaan naar het effect van omega-3 vetzuren op emoties. Vrijwel alle conclusies waren gelijk. Een hoger gehalte omega-3 zorgt voor minder agressie. Dit geldt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

De uitkomst van deze onderzoeken is mogelijk van grote invloed op de behandeling van agressie. Doordat de proefpersonen minder agressie vertoonden was hun relatie met anderen stabieler. Ook de naasten van de proefpersonen vertoonden minder agressie. Dit kwam duidelijk naar voren bij de onderzoeken met kinderen. De ouders van deze kinderen vertoonden zelf ook minder agressief gedrag, doordat de kinderen minder agressief waren.

Maatschappelijk belang

Het effect van een goede behandeling heeft niet alleen impact op degene met het agressieproblemen. In potentie kan het de relaties binnen gezinnen en families aanzienlijk verbeteren. Wetenschappers spreken zelfs over voordelen voor de hele maatschappij door een mogelijke verlaging in criminaliteit.

Omega-3 voor de gezondheid

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een goede gezondheid en verlagen de kans op hart- en vaatziekten, artritis, stemmingswisselingen en kanker. Daarnaast vermoeden wetenschappers dat omega-3 effect heeft op de gezondheid van het brein en dit zou wellicht de onderzoeksresultaten verklaren. Verder onderzoek moet dit nog uitwijzen.

Omega-3 is cruciaal voor een gebalanceerd en gezond dieet. Het zit in visolie supplementen en voeding als vis, noten en zaden, plantaardige oliën en verrijkte voedingsmiddelen.

Bronnen: Psychiatry Res. 2018 Mar;261:307-311., Br J Nutr. 2016 Jan 28;115(2):361-73., Aggress Behav. 2018 May 20.