Omega 3-vetzuren voor een gezonde huid

De omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) hebben ontstekingsremmende effecten. Deze vetzuren worden in het lichaam  omgezet in nieuwe werkzame stoffen, zoals resolvines. Sommige typen resolvines blijken effectief te zijn bij specifieke huidaandoeningen, zoals eczeem. Deze kennis kan helpen in het bepalen of een hogere inname van EPA of juist DHA gewenst is bij huidklachten.

Voor zo ver we nu weten, zijn de omega 3-vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA), EPA en DHA het belangrijkst voor een goede gezondheid. In de lever kan ALA door enzymen worden omgezet in EPA en vervolgens in DHA. Deze omzetting verloopt echter traag, zeker als er veel omega 6-vetzuren in de voeding zitten die door dezelfde enzymen worden omgezet. De omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn effectief gebleken bij verschillende aandoeningen, waaronder inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, en gewrichtsontstekingen. De vetzuren kunnen echter ook een rol spelen in de behandeling van huidaandoeningen, zoals eczeem.

EPA, DHA en resolvines

Recente studies laten zien dat het niet alleen EPA en DHA zijn die ontstekingsremmend werken. Deze stoffen worden in het lichaam zelf ook weer omgezet in ontstekingsremmende producten. EPA wordt omgezet in E-resolvines en DHA wordt vooral omgezet in D-resolvines en protectines. De verschillende stoffen blijken effectief te zijn bij verschillende aandoeningen. Bij constitutioneel eczeem zijn de E-resolvines belangrijk. Dit pleit voor een verhoogde inname van EPA. Bij wondgenezing en huidkanker (melanoom) zijn juist D-resolvines belangrijk, wat pleit voor inname van meer DHA.

Vanwege de trage omzetting van ALA in EPA en DHA is het raadzaam om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen uit bijvoorbeeld vette vis of eventueel een supplement met omega 3-vetzuren. Eet 1-2 keer in de week vette vis, zoals haring, makreel, sardines en Atlantische zalm. Lukt dit niet? Gebruik dan een supplement. Het eten van vette vis heeft echter de voorkeur, omdat er ook nog andere gezonde stoffen in vis zitten, zoals jodium en seleen.

Bron: Front. Immunol., 05 February 2021