Onderdompelen in groen is echt gezond

Een onderdompeling in het groen – dus tijd doorbrengen in de natuur – werkt echt. Twee uur per week in een bos of in een park doorbrengen kan echt uw gevoel van welzijn bevorderen.

Het hoeft niet één bezoek van twee uur te zijn; u heeft er net zo veel baat bij als u de tijd over de week verdeelt, aldus onderzoekers van de Britse University of Exeter, die de gezondheid en leefstijl van ongeveer 20.000 mensen onderzochten. Tijd doorbrengen in het bos, een stadspark, op het strand of op andere plekken in de natuur is altijd positief, mits u er wekelijks minstens 120 minuten of langer doorbrengt.Dat lijkt de drempel te zijn; mensen die wekelijks minder lang in de natuur doorbrachten zeiden zich geestelijk minder goed te voelen dan degenen die de drempel wel haalden. De meeste deelnemers vonden minder dan drie kilometer vanaf hun huis een natuurlijke omgeving en zelfs plaatselijke groene plekken in de stad lijken te werken, aldus Matthew White.

Therapeutische waarde

‘Twee uur per week is hopelijk een haalbaar doel voor de meeste mensen, vooral als ze het kunnen spreiden over de hele week,’ voegt hij toe.
Het idee dat natuur therapeutische waarde heeft is overgenomen van de Japanners, die het shinrinyoku noemen, ofwel ‘bos-baden’.Volgens de onderzoekers blijkt het stress- en angstverlagend te werken.
Sci Rep, 2019; 9: 7730