Onderzoekers bagatelliseren zorgen over de veiligheid van nieuw vaccin

Bijna 3000 kinderen kregen een nieuw vaccin tegen tuberculose (TB) toegediend, terwijl onderzoekers de ouders hadden verzekerd dat dit veilig en effectief was. Maar geen van beide claims was waar. In werkelijkheid gebeurde dit op basis van vervalste gegevens.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford pikten de meest gunstige resultaten van dierstudies eruit om een positieve draai te geven aan de resultaten met het nieuwe vaccin om in aanmerking te komen voor extra financiering. Bijgevolg kregen 2800 Zuid-Afrikaanse baby’s het MVA85A TB vaccin toegediend, terwijl de veiligheid ervan niet bewezen was.

De onderzoekers legden resultaten van vier dierstudies die minder positief waren over het nieuw vaccin – dat ontwikkeld werd als booster voor de standaard BCG prik – naast zich neer. De onderzoekers kregen in 2009 nog eens 8 miljoen pond (9 miljoen euro) aan financiering om het vaccin te testen op jonge kinderen in Zuid-Afrika.

Maar uit een review uit 2015 van de oorspronkelijke trials blijkt dat alleen de positieve resultaten eruit gepikt werden. En nog erger: het leek erop dat het MVA85A-vaccin de werkzaamheid van de BCG-prik belemmerde. Een aantal dieren dat de twee vaccins kreeg stierf eerder, maar dat werd niet vermeld bij de resultaten.

Bron: BMJ, 2018; 360: j5845