Ongeboren baby’s die aan licht worden blootgesteld, zijn mogelijk slimmer

De hersenen van ongeboren baby’s die in de baarmoeder aan licht worden blootgesteld, ontwikkelen zich mogelijk beter dan wanneer dit niet het geval is.

Een gebrek aan blootstelling aan licht voor de geboorte is in verband gebracht met een verhoogd risico op autisme en met parkinson, alzheimer, multiple sclerose en bipolaire stoornis later in het leven. Het inzetten van lichttherapie bij zwangere vrouwen zou daarom kunnen helpen om het ongeboren kind een gezonder leven te geven.

Licht kan door de huid, zacht weefsel en zelfs de schedel van de foetus gaan, waarna fotoreceptoren worden geactiveerd die bekend staan als opsin-3-eiwitten en die worden aangetroffen in het centrale en perifere zenuwstelsel. Deze receptoren spelen een belangrijke rol bij de vorming van neuronen, zenuwbanen en delen van de hersenen en het ruggenmerg.

Zij nemen licht waar in het blauwe bereik, met een golflengte van ongeveer 480 nanometer, aldus onderzoekers van de Universiteit van Umea in Zweden.

Bron: eNeuro, 2021; 8: ENEURO.0141-21.2021

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....