Ongezond eten verdubbelt kans op longkanker bij niet-rokers

Roken is de voornaamste oorzaak van longkanker, maar het gangbare westerse dieet van bewerkte voedingsmiddelen kan het risico op de ziekte verdubbelen bij mensen die nooit hebben gerookt.
Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI), zoals bewerkte voedingsmiddelen en fastfood, zijn nog onbekende veroorzakers van longkanker. Het eten van veel groenten en fruit daarentegen kan mensen tegen de ziekte beschermen, aldus de onderzoekers.
Het risico werd ontdekt toen de voedingsgewoonten van 1905 mensen die onlangs de diagnose longkanker hadden gekregen, werden vergeleken met die van 2413 gezonde mensen. De kans op longkanker was gemiddeld 49 procent hoger bij mensen die voedsel met een hoge GI aten.
Maar de kans verdubbelde bij mensen die nooit hadden gerookt, aldus onderzoekers van het MD Anderson Kankercentrum van de Universiteit van Texas.
Hun ontdekkingen verklaren waarom een groeiende groep van niet-rokers longkanker ontwikkelt, zeggen ze.
Voedingsmiddelen met een hoge GI zijn bijvoorbeeld suikerrijke producten, wit brood en witte rijst, chips, koekjes en cakes en de meeste commerciële ontbijtgranen. Deze voedingsmiddelen veroorzaken een plotselinge piek in het bloedsuikergehalte, waardoor de hoeveelheid insuline toeneemt.
Bron: Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 2016; 25(3): 532