Ongezond tandvlees kan kankerrisico verhogen

Onderzoekers van Harvard T.H. Chang School of Public health (Boston) ontdekten een verband tussen tandvleesaandoeningen (paradontitis) en een verhoogd risico op slokdarm- en maagkanker.

In een observationeel onderzoek analyseerde het onderzoeksteam gegevens van meer dan 98.000 vrouwen uit de Nurses’ Health Study (1992-2014), en van bijna 50.000 mannen uit de Health Professionals Follow-up Study (1988-2016). Ze keken naar het verband tussen de voorgeschiedenis van paradontitis, tandverlies en het risico op deze soorten kanker.

Gedurende deze 22-28 jaren van follow up bleken 199 mensen slokdarmkanker te hebben en 238 maagkanker. Een voorgeschiedenis van paradontitis verhoogde het risico op slokdarmkanker met 43 procent en voor maagkanker was het verhoogde risico 52 procent.

Ook mensen die tanden hadden verloren, bleken een verhoogd risico op slokdarmkanker (plus 42 procent) en maagkanker (plus 33 procent) te hebben in vergelijking met mensen die al hun tanden nog hadden.

De onderzoekers geven aan dat “deze resultaten het belang benadrukken van oraal microbioom bij slokdarm- en maagkanker. Vervolgstudies die specifieker kijken naar het oraal microbioom moeten vaststellen welke orale bacteriën precies verantwoordelijk zijn voor het verband. Deze bevindingen kunnen helpen om een verhoogd risico op deze kankers te identificeren bij mensen.”

Al vaker schreef Medisch Dossier over het belang van mondhygiëne. Mondhygiëne hangt samen met veel meer dan alleen een gezond gebit. Dat blijkt uit dit onderzoek, maar ook uit eerdere berichten verschenen in Medisch Dossier.

Bron: